Lärdomar och upplevelser från festivalen

Telgefestivalen är över och vardagen ska ta över igen. Hösten står för dörren och när jag cyklade förbi Järnagatan med alla torghandlare som packade ihop, är det med leende på läpparna jag inser att vi gjort en fantastisk insats i år igen.

2011 är ett s.k. mellanvalsår, vilket för politiska partier mer eller mindre innebär att man pysslar med interna processer, stuvar om i leden och funderar över hur framtiden ska se ut. För ett parti som Piratpartiet, som inte har någon plats i vår Riksdag så är det ännu viktigare att vi jobbar just med det här. Att bygga vidare på vår politik.

På festivalen fick jag möjlighet att prata med gamla som unga och även folk från andra partier som är nyfikna på sin nya konkurrent här på hemmaplan. Jag möts för det mesta av i princip samma saker;

* Vilka är ni?
* Finns ni fortfarande?
* Tycker ni bara att man ska få piratkopiera?
* Vad står ni för?
* Vad tycker ni i de andra frågorna då?

För min del är det inte så svårt längre att faktiskt ge bra svar på de här frågorna. Det räcker oftast med att säga “att vi är Sveriges kunskaps och informationspolitiska framtidsparti.” Det räcker oftast långt till att man i det läget kan ge sig in i att tala om att vi har starka åsikter om kunskapssamhället (och därmed indirekt skolans värde), informationsfrihet och upphovsrätt. Jag brukar också säga att vi är ett “ungdomarnas parti”, vilket handlar om att vi är de som faktiskt står upp för ungdomarnas verklighet, inte bara i tal, utan även i handling. Vi driver inte politik som slänger 15-åringar in i rättssalen för fildelning. Vi har Sveriges största ungdomsförbund. Det visar något om vad framtiden kommer gå ut på!

Det jag hoppas att vi har förmedlat under de här dagarna, är att Piratpartiet också är ett parti som håller på att mogna i termer av att vi faktiskt vågar ge oss in i sakfrågor, fler än de vi tidigare profilerat oss kring. Vi berättar om att vi är i en mellanvalsprocess, där vi tar försöker formulera vår politik konkret. Det gillar folk att få reda på och kan också förstå att, även vi, måste få chans att tänka efter. Viktigast av allt är att man ska komma ihåg att när allt kommer omkring handlar det här inte om Piratpartiet – det handlar om vår nation. Då måste vi vara ärliga med att vill ha en väl genomtänkt åsikt, hellre än bara en åsikt vilken som helst.

Mot fler svar på livets frågor,är precis vart vi måste röra oss nu. Vi måste formulera våra åsikter konkret i många fler frågor än de vi tidigare vågat röra vid. Det duger absolut inte att bara säga att vi “inte tar ställning”. Den taktiken måste vi släppa en gång för alla. Det handlar om att förmedla en vision om hur framtiden ska se ut här i Sverige och kanske i världen. Ja, det är till och med så att vi måste vara redo att anta åsikter som kanske “ägs” och drivs av ett eller annat parti. Men det gör oss för den delen inte till ett parti som måste sälja sin själ. Vår styrka är ju dessutom att fritt kunna välja lösning i sakfrågorna. Kanske kan vi presentera lösningar på problem från en annan vinkel än de partier som redan finns, men som jag ser det kommer vi inte kunna lägga patent på ens våra egna åsikter, än mindre tro att de inte kommer kopieras.

På samma sätt som andra partier kommer ta beslag på några av våra frågor, kanske vi måste våga anta deras. Det som är absolut säkert är att ett parti som inte klarar av att utvecklas och förändras, det kommer bli irrelevant. Det är inte den väg jag hoppas Piratpartiet tänker ta. Vi måste alltid vara partiet som förändras.

På festivalen hade vi med oss ett antal medlemspapper, så att vi skulle kunna ragga folk till Ung Pirat i Stockholmsområdet. Med tre aktiva föreningar här omkring, så kommer vi få ett anslag på 2.000.000kr, vilket gör att vi kan investera i nytt material, tält och delta i massor av fler evenemang. Det är ingen idé att hymla med att vi behöver fler aktivister som både vill driva vår politik in i folkets hjärtan, men även vara med och påverka hur vi ska förändras. Vi har redan idag fått några nya medlemmar, och när pappren skickats in så kommer vi ha några till. Det känns också bra.

Hur vill du att Piratpartiet ska förändras? Bli medlem, ring mig, skicka ett mail, snacka med trollen på forumet och gör din stämma hörd. Vi ska lyssna eller dö.

/Erik Lönroth, kommunledare PP

Kommentarer

Inga kommentarer.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>