Remember, den 14:th of september

Den 14:e september ska du ska ta dig till Luna kulturhus i Södertälje. Då ska jag och Rickard Falkvinge prata om Piratpartiet och hur vår politik rör vid ämnen som just nu är väldigt aktuella. I dagarna ser vi Aftonbladet stänga sina kommentarsfält (på gott och ont), personer från Wikileaks spås snart grena ett nytt projekt “openleaks.org“, Tunisien, Libyen, Egypten, Syrien – länder vars digitala murar krackelerar.

Men vad gör vi med denna nyvunna frihet i informationsrummet?

Demokrati sägs behöva återvinnas om och om igen. En evig kamp mellan gott och ont där just information har stått, och kommer alltid att stå, i centrum.

Den som har makten över informationen, kan skapa sagor från lögner, och dölja sanningar i glömska. Därför är den som kontrollerar informationen, den som kontrollerar allt.

Internet har inte alltid funnits där. Det har byggts av människan i vår tid. Det sträcker sig runt om jorden och ut i rymden. Det är människans största skapelse och manifesterar mer än något annat vår globala gemenskap. Internet är också det yttersta beviset på att öppenhet och neutralitet gjort det möjligt för enskilda personer, stater, institutioner, koncept, ideér och företag att utvecklas på lika villkor. Wikipedia, Google, Aftonbladet, Flashback, The Pirate Bay, Lunarstorm/Facebook, Youtube, Yahoo, världens största öppna mjukvaruprojekt Linux, bloggare, Anonymous, Wikileaks, FRA, Bitcoin, Juliagruppen, Piratpartiet och viktigast av allt – din egen integritet.

Internet är det enda gemensamma forum där människor kan globalt samtala, mötas, hata, älska och kriga. Fantastiskt är att veta att ingen någonsin kommer dö på Internet. Inte nu, inte i morgon. Däremot har förmodligen riktiga krig avslutats och ännu varmare blir känslan av att kanske många kommer stoppas, innan de tillåts bryta ut.

Det här fantastiska kommer inte av någon slump och detta är inte någon hyllning till Internet. Det är en tanke om information och dess betydelse för mänskligheten. Berättelser om andra människors liv, hur de ter sig på andra platser på vår jord, andras förutsättningar, rättigheter och friheter, åsikter och dessvärre – alla avskyvärdheter som begås mot dem och oss. Den här kunskapen, informationen, hänger nära ihop med demokratin och vi måste ta det på stort allvar.

Informationsfrihet är vår tids viktigaste bidrag till historien. Att fortsätta utveckla, förstå, underhålla och vårda denna tanke som för våra nästkommande ska återvinna demokratin, om och om igen.

Om detta ska vi tala och vi sänder via Kulturhusets bambuser: http://bambuser.com/channel/sodertalje.kultur

Kommentarer

Rasmus skrev

Intressant! Synd att jag inte kan närvaro, eller blir det en Bambuser-stream?

95Claudette skrev

Hello blogger, i must say you have hi quality content here.
Your website should go viral. You need initial
traffic boost only. How to get it? Search for;
Mertiso’s tips go viral

KrystalSmall skrev

I have checked your website and i’ve found some duplicate content,
that’s why you don’t rank high in google, but there is a tool that can help you to create 100% unique articles, search for; Boorfe’s tips unlimited content

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>