Kan vi kasta kungen nu?

Detta är ett foruminlägg, ursprungligen från piratpartiets forum, som jag konverterade hit till Södertäljes blogg. Jag vill att vi Södertäljepirater ska delta i vår förnyelseprocess även om alla inte hänger med i forumet. Det händer mycket mer än såhär just nu, men det här är en sak som jag vill lyfta den här gången.

Anledningen är att den 12:e november håller Republikanska Föreningen sin kongress i Stockholm där man ska presentera en grundlagsutredning om hur en svensk republik kan utformas. Jag tycker det är här värt att lyssna på och jag ska vara där för att göra mig en bild av deras åsikter.

Jag har läst och deltagit mycket i den process som handlar om att förnya vårt principprogram. I det så återkommer vi hela tiden till demokrati, allas lika rättigheter, yttrandefrihet och kärnvärden. Det fick mig att tänka en del kring vår monarki.

Sverige är en av de sällsynta monarkierna i världen, med en arvsrätt som tillsätter Sveriges högsta ämbete. Inte genom demokratiska val, skicklighet i ämbetet utan av ren och skär slump.

Monarkerna idag lever ett liv i slutna sällskap. Makt och pengar samlas kring ämbetet som sådant, vars upphöjdhet betalas av hårt arbetande skattebetalare. Vi har ingen möjlighet till insyn i den här sfären och inte sällan har vi haft anledning att undra… Senast kring ett antal kopplingar till maffian, porrklubbar och i dagarna utdelar kungen en hedersutmärkelse till en Saudiarabisk diktator, som i sin tur, utdelar spöstraff till kvinnor som kör bil.

I våra principer vi talat om mycket, återfinner vi ett rättsmedvetande: “Att alla ska vara lika inför lagen.”

Ändå lyser i vår Svenska grundlag 5 kap. 8 § grundlagen, som en skymf mot hela vårt rättssystem:

Citat:
Konungen eller drottning som är statschef kan inte åtalas för sina gärningar. En riksföreståndare kan inte åtalas för sina gärningar som statschef. Lag (2010:1408)

 

Även om kostnaderna som följer med monarkin som spektakel är inte är astronomiska, så är det ändå en direkt kostnad på 110.000.000-115.000.000 kr per år som vi inte har en möjlighet att påverka i hur de ska nyttjas. Det är motbjudande att veta att detta är en skatt som saknar demokratiska grundvärden. Men inte ens kostnaderna är helt kartlagda, eftersom de möjligen “nycklas ut” genom andra metoder….

I samband med utgivningen av “Carl XVI Gustaf – den motvillige monarken” så hände det underliga saker, när journalisten på SR Tove Meyers blev avstängd från sitt arbete i samband med utgivningen. Huruvida detta var ett försök att tysta kritiker kommer vi kanske aldrig att få reda på, men bara det i sig pekar på orimligheten i monarkins existens. Som kuriosa ska säga att Reportrar utan gränser uttalade sig mycket kritiskt i frågan.

Jag har en ganska klar åsikt i frågan, men vad säger ni andra om den här saken. För mig är monarkin i så uppenbar konflikt med våra grundläggande värderingar att vi egentligen bara kan ha en ståndpunkt. Men jag vill ändå prata om det här med er andra.

Bör inte Piratpartiet avskaffa monarkin en gång för alla?

Kommentarer

Patrik skrev

Visst, Kungen är en anarkronism och ovärdigt en demokrati. På listan över vilka frågor som är viktiga att driva för PiratPartiet ligger den däremot lååååååångt ned. Detta av två skäl:

1. Det må vara en principfråga, men i praktiken är det inte ett stort problem.

2. Det finns många som är FÖR monarkin, så helt odemokratiskt känns det inte att ämbetet finns kvar.

mattias skrev

Att kungen kostar pengar går inte att argumentera emot men för att få en rättvis bild måste man ta med hur mycket pengar det drar in till sverige. Hur många tyskar åker till sverige efter det att de blivit intresserade av vilket land sverige kan vara som har “dessa kungligheter det skrivs om” hur mycket gör dessa tyskar av med här? Hur mycket lättare går inte förhandlingar mellan företag sedan kungen varit där och låtit parterna få lite mediatid och strålglans i skvallerpressen?
Den uppmärksamhet som denna familj skapar internationellt är extremt bra för svenska företag och i längden vår ekonomi. Så länge denna stackars familj vill utsätta sig för detta mediedrev och ”skyddat liv” så tycker jag vi ska vara glada. Skulle du vilja vara i karlns kläder alltid påpassad och alltid skuggad av säpo/paparazzi/ annat löst folk.. Jag tror inte det är värt det. Piratpartiet har inget med detta att göra, kungen vara eller inte vara är en intetfråga när acta/fra/ipred är så mycket viktigare för oss. Lös världsfreden först sedan kan man börja fundera men innan dess se till att karln drar in stålar till sverige. Kungen kanske står över lagen men han skulle bli dömd av folket mycket hårdare än svensson om han gjorde något som svenssons inte skulle acceptera. ingen undkommer pöbeln.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>