Skolturnén är inledd, tack Torekällgymnasiet

Vi har 20 skolor på vår lista. Det går framåt.

 

Förra året 2011 skissade Piratpartiet i Södertälje på en plan att genomföra en skolturné i Södertälje. Syftet skulle vara att öka förståelsen kring Piratpartiets kärnfrågor. Vi ville komma bort från uppfattningen att Piratpartiet var ett enfrågeparti och den bästa vägen framåt var utbildning.

Ganska snart kontaktade vi Södertäljes alla gymnasium och bad att få komma och berätta om Piratpartiet. I samtliga fall blev vi nekade och turnén fick läggas ner. Det fanns ingen anledning att pressa skolorna och gå i konflikt. Skolan kan aldrig bli Piratpartiets fiende. Det långsiktiga arbetet fick alltså bli att fortsätta påminna omvärlden om vår politik, men även fortsätta söka vägar in i skolorna.

Så, för en månad sen hände det…

Ett email trillade ner i min brevlåda från Torekällgymnasiet med en inbjudan att tala i deras föreläsningssal! De bad oss att komma och berätta om två väldigt aktuella ämnen för Piratpartiet; ACTA och Öppen Källkod. Vi tackade ja direkt och tillsammans med vice kommunledaren Michael Brandt förberedde vi föreläsningen veckan innan.

Den 21:a februari öppnades dörrarna och elever strömmade in. Det var kanske ett 30-tal elever och fem, kanske sex lärare och personal. Jag berättade kort om Piratpartiet och fortsatte sen med Öppen Källkod och sist ACTA. Till min glädje får jag under hela föreläsningen massor av  frågor och kommentarer. Helt enormt bra inspel kommer från publiken, som uppvisar en insiktsfullhet jag sällan stöter på annars. De är snabba på att snappa upp kärnan i ämnena  jag pratar om och går rakt på sak hela tiden. Det kändes som om ungdomarna visste exakt vad jag talade om och mina två timmar föreläsningstid fullkomligt rusade iväg. Elevernas respons och delaktighet var otrolig!

Jag tror att att även lärarna uppskattade föreläsningen. Mot slutet av tiden hände nämligen det osannolika! En samhällskunskapslärare klev upp på podiet och berättade för mig att hennes elever tagit fram en motion som de ska lägga fram inför Ungdomsriksdagen. Det är inte vilken motion som helst visade det sig. [Här kan du läsa hela förslaget]

Det här är ett underbart förslag emot FRA som jag tänker stödja rakt av. Det borde ni också göra! Här har vi ungdomar som har förstått och fått hjälp av en lärare som tar sitt uppdrag på största allvar. De har tagit ett aktuellt ämne och gjort det till något som bygger vårt samhälle. Det blir inte bättre än såhär!

Kopiera och sprid!

 

 

Piratpartiets kärnfrågor börjar nå ut i samhället. Först ut är ungdomarna från Internet och deras lärare, som varje dag konfronteras med nutidens samhällsfrågor. Engagerade lärare förstår att Piratpartiets frågor ytterst handlar om stora demokratiska förändringar. De bästa av dem förstår också att våra ungdomar inte har råd att ställas utanför den här utvecklingen. Det handlar ju om det allra viktigaste uppdraget; Det demokratiska och värdegrundsmässiga uppdraget.
Många lärare och skolledare känner detta och de allra modigaste tar de första stegen. Det här är stort och ger en varm känsla i kroppen. Vi går mot en ljusare framtid med människor som er ombord.

 

Stort tack till er lärare och elever som tog emot oss från Piratpartiet. Jag ska göra allt för att förvalta det förtroendet och kämpa vidare på min kant för vår demokrati, vår personliga integritet, vår rättssäkerhet, vår frihet på nätet och våra grundläggande rättigheter.

 

Vill du hjälpa oss? Försök få din och andra skolor att bjuda in oss att berätta – eller – starta en skolturné du också.

Kommentarer

Esther skrev

super fina kort som vanligt!!Le5ter ut som ni haft en bra me5ndag! Grattis till extra jobebt, fasiken vad kul och lika se5 att du/viggo fick den otroligt fina lampan! te4nk om folk ville ge mig se5nna ge5vor =)Hur ste5r det till annars utf6ver detta de5?kram

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>