Stå med Bradley Manning och Piratpartiet på den 1000:e dagen

 Den 7:e juni 2011 utsåg Piratpartiet i Södertälje, Bradley Manning till Hederspirat.

Bradley Manning är personen som överlämnade hemligstämplat material till Wikileaks om vad den Amerikanska militären hade för sig i kriget mot Irak 2003.

Materialet avslöjade övergrepp och mord begångna av den amerikanska armen som vi aldrig annars skulle fått reda på. Historier berättas om människors öden vi aldrig annars skulle fått känna.

Bradley  Manning är vad man kallar för en “Visselblåsare”. En människa som bryter en tystnad och riskerar allt för att berätta en sanning.

 

Mest känt från materialet som han läckte är kanske videon “Collateral Murder” som visar hur 11 civila mördas och två barn skadas i en oprovocerad helikopter-attack i Bagdad. Filmen finns idag spridd på hela Internet och till och med på youtube.

 

I Maj 2010 fördes Bradley Manning bort i Irak av Amerikanska armen och fördes till olika platser utomlands för att tillslut i february 2012 hamna på en militärbas i Fort Meade där han sitter just nu.

 

Idag är det den 1000:de dagen Bradley Manning suttit frihetsberövad. Över 800 dagar utan ens ett åtal. Dessa år har delvis spenderats i isolering och i förnedring där till och med FN:s särskilde rapportör Juan Mendez reagerat kraftigt och nämnt omständigheterna som tortyr.

 

Bradley Manning står nu inför en militär domstol där soldater egentligen ska ha rätt till en “snabb prövning”. Amerikansk lag säger att två månader är en sådan rimlig tid men hur 1000 dagar kan ses som en snabb prövning kan ingen förstå. Ännu mindre rättfärdiga.

Detta, tillsammans med blotta misstanken om tortyr gör hela fallet till ett gigantiskt rättsövergrepp. I en rättsstat skulle detta leda till ett omedelbart frigivande såklart. Men inte i fallet Bradley Manning som drog upp rullgardinen och avslöjade mord begångna av den Amerikanska armén.

Vi som följt Bradley Mannings öde under åren ställer bortom allt tvivel att Bradley Manning är en av vår tids största hjältar. Mannings chans till en rättvis rättegång ser dock dyster ut. President Obama som är den militära domstolens yttersta instans har redan uttalat sig i skuldfrågan och sagt att Bradley Manning är skyldig. Att den Amerikanska militärdomstolen skulle gå emot sin arbetsgivare i denna mycket uppmärksammade rättegången är inte troligt. Bradley Manning är i någon mån redan dömd om inte världen säger ifrån.

I november 2012 skrev Fredspristagarna Mairead Maguire, Desmon Tutu och Adolfo Pérez Esquivel under ett brev till stöd för Manning. På samma sätt valde den Isländska parlamentarikern och Piratpartisten Birgitta Jonsdottir att nominera Bradley Manning själv till Fredspriset. De sa ifrån och tog ställning.

Vi får aldrig glömma Bradley Manning. Det är den lilla människans kamp som gjort rätt, men riskerar få fel. Bradley Manning vågade göra vad vi alla önskar att vi skulle våga. Avslöja mord och övergrepp. Det är att vara hjälte! Men det är en ojämn kamp, där rättvisan kanske inte är nog.

Det här är min röst för rättvisan – och för hjälten som valde att göra rätt och avslöja lögnen.

Jag heter Erik Lönroth och jag står med tillsammans med Bradley Manning på den tusende dagen. Samma dag som jag idag demonstrerar i Stockholm för Piratpartiets rätt att stå upp för våra åsikter i en helt annan kontext, men med samma innebörd.

Det känns som ödets nyck.

Kommentarer

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>