Vi jobbar på, ökar och driver på!

Hej Pirater och vänner!

Här blir du medlem i Piratpartiet.

Det har varit ganska tyst här på bloggen ett tag. Ni som fått våra aktivistmail vet ju varför. Vi har varit helt upptagna med att fixa med ett antal tunga aktiviteter inför 2012. De har tagit all tid från bloggen, men nu är det dags att berätta vad vi hållit på med.

Först och främst så har vi stärkt upp Södertälje med en ny vice kommunledare. Mikael Brandt, som klev in på rollen och kom omedelbart in i hetluften. Tillsammans och med ett gäng andra aktivister, har vi planerat för vårens aktiviteter i Södertälje och diskutera planen för skolturnén i Södertälje. Skolturnén handlar om att sprida information om Piratpartiet till ungdomarna här i stan. Det är viktigt, eftersom morgondagens unga ska bygga vår framtid. Aktiviteten är också för viktig för stödja vårt ungdomsförbund, ett av Sveriges absolut största! Vi ber alla som har en möjlighet, bjud in oss till din skola så vi får berätta om vad vi står för! Det är inte lätt att få tillträde och du kan hjälpa oss med det!

Vi har också spenderat mycket tid i Stockholm. Vi har hjälpt till att starta upp regionens verksamhet på en större skala. Det har varit arbetsamt, men resultaten har varit jättefina. Stockholm har vaknat på regional nivå som aldrig förr. Vi har byggt om hela kansliet  till en “politisk verkstad” som handlar om att bygga politik för framtiden. Det är mäktigt att se det komma till liv. Jag rekommenderar alla att besöka Stockholms kansli och se hur vi arbetar tillsammans! Förra veckan startade två nya kommuner upp sin verksamhet så smått. Värmdö och Upplands Väsby. Vi får se hur det går och fler är på gång, bland annat Eskilstuna. Men de behöver stöd från oss alla i att komma igång och organisera sig. Det måste börja smått, med en blogg, en festival, en affisch och sen bygga större och uthålligt. Vi finns här för att stödja varandra genom de nätverk vi bygger Pirat-till-Pirat. Det måste ske genom vi alla söker andra pirater, som sen söker andra allierade.

Vid sidan av det här så har arbetet med Biblioteksförslaget nu kommit i mål. Vi har besökt massor av bibliotek, fackliga institutioner, människorättsorganisationer, mailat, pratat i telefon med alla möjliga personer inom kultursektorn högt och lågt. Alla har hjälpt oss framåt. Det har gjort Biblioteksförslaget enormt starkt nu. Tro mig, jag vill inget hellre än att lämna det ifrån mig…

Men så brakade helvetet lös. ACTA.

Plötsligt stod det klart att ACTA-avtalet drogs igenom i EU och en chockerad värld förstod att Internet som sådant åter igen är under belägring. Våra kärnfrågor bollas upp på bordet och fullt politiskt krig bryter ut. Vi är vana vid att få mobilisera på kort varsel och i nuläget är det över 10000 som på ett Facebookevent säger sig delta i en demonstrationen den 4:e Februari vi arrangerar med ett antal andra gräsrotsorganisationer (All respekt åt er, vilka ni nu är).

Piratpartiet kan det här nu. Vi arrangerade ett av förra decenniets största demonstrationer i Stockholm emot FRA och nu ska vi tydligen göra det igen. Att Södertäljes Piratparti kommer delta, det är en självklarhet. Vi är en del av Sveriges enda försvar mot den här utvecklingen, det är den bistra verkligheten.

Biblioteksförlaget får alltså vänta på sig just nu. ACTAs introduktion på kartan, är något vi inte kan styra över själva. Avtalet finns på bordet och vi måste driva det här motståndet. Det är vårt ansvar mot Sverige. Vi måste vara det kompakta motståndet mot beställningslagar, korruption och korporativismens lobby. Utan oss vinner upphovsrättsmaffian och striden om vår frihet på nätet är går förlorad. Vi kan inte gå den vägen.

Nu slutar det inte här. Nästan samtidigt som ACTA läggs fram, nekas “The Pirate Bay” resning i Högsta Domstolen. Det betyder att slaget nu är förlorat i vårt svenska lagrum. Lagen håller helt enkelt inte med oss i vår syn på informationsfrihet och rättssäkerhet. Någonstans i hoppades vi på att rättssystemet i högre instanser skulle sansa sig trots vanvettet i Tingsrätten och Hovrätten. Så blev det inte och nu vet vi att vi bara kan vinna den här kampen i vår riksdag. Hoppet står nu enbart till bra politiker och den demokrati vi måste försvara.

Lyssna nu noga.

Det är fel på lagen, den är trasig. Vi har inget annat val nu, än att fixa den. Det kan vi bara göra genom att slå makten ur händerna ur våra politiska motståndare och ta den från dem. Vi måste organisera oss för kraft, bredda oss för relevans, bilda större grupper av Pirater som är målmedvetna och siktar på just makten. Det är vad vi ska göra nu. Kommun för kommun, Sverige och slutligen EU. Pirater, förena er! Det är enda sättet.

Nu är det sent på torsdagen i Södertälje. Astra Zeneca släppte nyheten i morse om att man lägger ner hela sin forskning i Södertälje och katastrofen är ett faktum. Företaget har funnits här längre än jag levt och är en del av stadens historia. Även om livet går vidare, så måste vi fundera på vad det här betyder. För mig handlar det här om att Sverige misslyckats ställa om till kunskapssamhället. Vi har missat att Sverige i relation till alla andra länder satsat för lite på kunskap i samhället. De jobb som försvinner från Södertälje är just kunskapsjobben. Det är en indikation på att vi inte längre har en attraktionskraft för vår kompetens här i Sverige. Det måste vi ta på ett enormt allvar. Gustav Nipe skriver också om det här och vi har skickat in en debattartikel i vår länstidning.

Satsar vi inte på att kliva in i kunskapssamhället på en bred front och på allvar, så kommer Sverige som helhet ligga mycket illa till i framtiden. Vi måste ställa om samhället – bort från ett urbant industrisamhälle – till ett kunskapssamhälle. Diskussionen kan inte få förenklas till att handla om nya utbildningar till höger och vänster i arbetsmarknadsåtgärder. Vi måste starta en mycket djupare diskussion än så om kunskap och vad kunskap betyder för ett samhälle där all information finns tillgänglig för alla, hela tiden och över allt. Vi i Piratpartiet ligger långt fram i den mognadsprocessen. Vi berättar att i ett digitalt kunskapssamhälle så ryms inte upphovsrätten, patentlagstiftningen, IPRED och censur. Detta är artificiella hinder för kunskapen, uppsatta av särintressen som under årtusenden parasiterat på vårt samhälles förmåga att utvecklas. Dessa hinder måste nu avvecklas för vår egen skull. Bara det kommer skapa kompetens och kunskap i framtiden.

Det kanske är vårt största och svåraste uppdrag just nu. Att bit för bit, lag för lag – befria kunskap, information och kultur till förmån för morgondagens kunskapssamhälle. Bara på det sättet kan vi konkurrera på en stenhård global marknad. En marknad som i morgon kommer handla uteslutande om kunskapsintensiva arbeten.

Ja, om vi inte tänkt oss städa för RUT, spika för ROT och käka för restaurangmoms. Den modell som vår visionslösa regering tänkt sig är en arbetslinje. Tro inte på deras skitsnack – konsekvenserna är för stora!

Slutligen – tack för att ni hjälper oss framåt. Sök upp oss, hitta oss. Tillsammans ska vi bygga Sveriges framtid.

Jag avslutar med ett citat från “The Pirate Bay”

“But what enrages us to our inner core is that the system, the empire, the governments, are still allowed to try to boss you and us around with one law crazier than the other. Do you think they will stop with SOPA/ACTA/PIPA? They will not. Because you won’t stop sharing those files. Because we will not stay down. Because no one can turn back time. Together, we are the iron that hardens with each strike.

In this year of the storm, the winners will build windmills and the losers will raise shelters. So flex your muscles, fellow pirates, and give power to us all! Build more sites! More nets! More protocols! Scream louder than ever and take it to the next level!”

Kommentarer

Pelle skrev

Lever ni fortfarande. Dålig närvaro på nätet är alarmerande om ni påstår att ni växer?

sodertalje skrev

Vi lever mer än någonsin. Skillnaden är att vi jobbar med vår struktur och politik. Mindre dramatik. Våra medlemsantal stiger och fler engagerade personer stätter sig med i våra organisationer.

På det hela taget kliver vi fram på en stor bredd.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>