Almedalen, varför är vi där?

Nu är Almdelen inne på upploppet. Vad har hänt här egentligen, vad har vi uppnått med Piratpartiets närvaro i år och varför är vi här?

Det man ska veta innan man lyssnar på något svar på det, är att Almedalen är en marknadsplats och spelplan för politik. I grova drag så är det tre kategorier av aktörer på plats:

  1. Politiker – som vill pressa fram sin politik i media.
  2. Lobbyister – som vill träffa politiker och göra sin sak hörd.
  3. Media – som vill sälja lösnummer och fiska efter skandaler.

Ja och så förstås undantaget avslappnade semesterfirare och gutarna själva som njuter av spektaklet.

Även om jag överdriver något i min beskrivning av dessa aktörers roller, så representerar de all väsentlighet makt. Under en vecka på Gotland i Almedalen möts dessa maktpjäser med olika agendor för att positionera sig, bygga relationer och studera den politiska arenan som den ser ut i dag. Som politiker här på Almedalsveckan lär man sig massor om allt det här, vilket är ovärderligt.

Det är därför Piratpartet måste vara närvarande. Vi måste lära oss spela det här spelet, visa att vi har våra pjäser fortfarande med i spelet och sätta oss själva i relation till andra maktfaktorer. Vi som valt frivilligt att spela det här spelet har inte mycket annat val än att delta. Personligen tycker jag det är  roligt, men även sanslöst jobbigt när man inser hur mycket vi har att göra innan vi kan driva igenom våra grundläggande principer i lagstiftning. Men det finns skäl att se positivt på utvecklingen.

Jag märker att flera ungdomspartier har plockat upp Piratpartiets politik i exempelvis fildelningsfrågorna. Ung Vänster och Grön Ungdom berättar oblygt under Almedalen att fildelning bör vara lagligt utan kommersiellt syfte. Det här är Piratpartiets politik och ett kvitto på att vår närvaro inom politiken, vår politiska bricka i spelet, har påverkat andra partier att förhålla sig till våra frågor. På samma sätt som vi med vår pågående breddning börjar förhålla oss till de andra aktörerna inom politiken.

Vi har fått väldigt stort stöd för e-boksfrågorna och biblioteken på Almedalen. Vi ser att Svensk Biblioteksförening med suveräna Niclas Lindberg i spetsen och Svensk Förläggareförening har hopplöst grävt ner sina positioner där vår politik på området är den enda vägen framåt. Situationen är ingen mindre än att antingen anammar man vår politik på området, eller så dödar man biblioteken. Den här konflikten får inte sluta med att Författareföreningen går från bordet med vår kultur under armen och vi får hoppas att biblioteken står på sig ännu mer medan vi verkar politiskt för en sund lösning.

Så föll ACTA den 4:e juli mitt under Almedalen (passande nog på Independence day i USA). Jag fick nyheten medan jag satt på ett seminarie om rättigheter och integritet i sociala medier (där vår egen Emma Marie Andersson satt i panelen). Beskedet möttes med rungande applåder. Det var en skön känsla av att vår politik, vår kamp och ansträngningar äntligen tog segern över de mörka krafter som agerar emot oss. Våra idéer om samhället börjar växa sig starka och kan inte längre viftas bort. Vi har förtjänat den här segern genom ihärdighet, engagemang och idel demonstrationer. Det är piratpartiet som driver den här positiva utvecklingen och det är jag stolt över.

Inför nästa års Almedalsvecka så har Piratpartiet vuxit ännu mer, blivit mer organiserade, breddat oss ytterligare och många av våra Unga Pirater tar nästa steg i sin politiska bana. Jag hoppas ännu fler av oss följer med på färjan över sundet nästa år och hjälper oss att färga Almedalen lila. Piratpartiet är absolut här för att stanna och vi nöjer oss inte med att stå i manegen. Internetfrågorna, kulturfrågorna, kunskapsfrågorna och demokratin behöver oss – därför är vi här.

Kommentarer

Henry Rouhivuori skrev

Med det gensvaret som varit så bör PP delta. 2014 inte minst.

Diskussionen var hur mycket vi skall delta; PL sa att vi syns bättre på de 51 andra veckorna under ett år.

sodertalje skrev

Frågar du mig så ska vi delta i så mycket vi kan. Det trevliga med Almedalen är att det är också ett bra tillfälle att träffa andra pirater som engagerar sig och skapa relationer till varandra på ett kul och bra sätt. Förutom allt annat nätverkande som sker här på plats. Good shit!

data hk skrev

DataHK – Data HK – Update Data HK 2019 ~ datahk.site adalah halaman untuk melihat hasil datahk / data hk terbaru. Rumuskan angka prediksi terbaik Anda dengan meramunya bersama datahk.site. Tampilan yang sederhana untuk meramu angka jitu pilihan Anda.

indoxxi skrev

INDOXXI Online, Nonton Movie Bioskop 21, Film dan TV Seri Online INDOXXI, Cinema21, LK21, INDOXX1 Terlengkap Bioskop Keren Online 168 Layarkaca21. Streaming dan Download Film Ganool Movies terbaru Gratis.

Whatsapp skrev

Such great information about telegram has a blog based upon the same subjects you discuss and would love to have you share some WhatsApp group links stories/information. I know my viewers would enjoy your work.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>