Piratpartiet, det EU-kritiska alternativet

Tro inte att makthavarna i EU är någora duvungar. De har koll på sina fiskar och vet mycket väl hur opinion, media och halvsanningar blandas bäst för att driva igenom politik som gynnar sina allierade. Den icke folkvalde EU kommissionens ordförande, Jose Manuel Barroso, höll förra månaden ett tal där han förklarade sina avsikter med EU. En federation – United States of Europe, skapad och styrd av unionens byråkrater. Läget är väl valt och uttalandet är kontroversiellt. Så, varför uttrycker han sig såhär just nu? Man bör alltid fråga sig vilka som gynnas av politiken. Lyssna på vad han säger en bit in i talet:

“Banking Union”

Jose Manuel Barosso besöks varje dag av banklobbyn som skriker efter pengar från statliga kassor, pengar som krisländer har ont om i tider av finansiell kris. Privata bankirer förlorar pengar och ser en räddning i dina och mina skattemedel. Orden svingas och bevingas världen över: “Stödåtgärder”, “För stor för att falla”, “Kvantitativa lättnader” och nu kronan på verket – “Banking Union”. Banklobbyns våta dröm.

Barosso är en sofistikerad man. Hans ämbete smäller högt i en CV och leder garanterat vidare till fortsatt karriär inom näringslivet. (Ungefär som herr socialdemokrat riskkapitalist Göran Persson). Är Barosso mannen, med bakgrund av sammanhanget, den som säger nej till banklobbyn ? Tveksamt, han har allt att vinna på att gå dem till mötes, vilket han visar med all tydlighet i sitt tal. Folket i europa kan inte avsätta honom heller, kommissionen väljs ju inte som ni vet, den tillsätts. Nu kommer uppföljningen på denna tragedi, som ett brev på posten.

Det gäller ju att utnyttja varje kris för att genomdriva obekväm politik.

Den 21:a september 2012 berättar kommissionen (som Barosso alltså leder) att EU behöver ett nytt s.k. EU-skatteregisteringsnummer. Ett register för att hålla koll på att varje medborgare plikttroget betalar in sin skatt. Hedersvärt kan man tro och skattekommissionären Algirdas Šemeta (inte heller hon folkvald) beklagar sig offentligt:

”Skattebrottslingar stjäl från vanliga medborgare och berövar medlemsstaterna intäkter som de så väl behöver”

Det är extremt viktigt att betala sin skatt – men svälj för bövelen inte argumentet, för det är en smart skenmanöver. Börja igen med att ställa dig frågan: “Vilka gynnas av det här?” Algirdas Šemeta räknar iskallt med att europas medborgare inte drar egna slutsatser. Med kommissionen (och sin chef Barosso) i ryggen är planen att få oss att tro detta skulle handla om att jaga skattesmitare. Alla hatar skattesmitare, så argumentationen är rätt vald. Retoriken är lika bra och designad för ta fokus från den riktiga anledningen. Den som går ut på att skapa det nödvändiga verktyget för att kunna beskatta europas medborgare, över alla gränser och emot din vilja. Med ett EU-skatteregister på plats är alltså vägen fri mot att beskatta hela europas folk. En förutsättning för att på sikt bygga “United States of Europe” med en “Banking Union”. Detta är vad EU:s lobbyister vill få till.

Du kan vilja fundera över detta, för det kommer spela roll för vår demokrati. Den som har makten att beskatta, den har all makt. Junilistans fenomenale Nils Lundgren har publicerat en kort video på youtube där han delar med sig av sina tankar om det här. Ingen beskriver det här bättre än han.

Junilistan åkte ut ur EU förra valet och kan inte längre driva det starka motstånd de gjorde innan. Men deras argument är väldigt lika Piratpartiets åsikter om EU och kanske ännu mer aktuella idag.

På andra sidan står Folkpartiet med bland andra Olle Schmit och hejjar på utvecklingen. Som en berusad kapten, med en besättning på flugsvamp, slår kaptenen fast att kursen är “Full fart mot Federationen, all makt åt byråkraterna – våra befriare!”. Det verkar som om Piratpartiet kommer vara det enda EU-kritiska alternativet kvar i Sverige, om man inte tänkt sig rösta på vänstern i nästa EU-val. Läs mer vad vår EU-parlamentariker Christian Engström och Henrik Alexandersson sa igår om detta!

 

* Förutom att vara EU-kritiska, är vi även det det systemkritiska alternativet för de som gillar den formuleringen bättre 😉

Kommentarer

jhs skrev

Den norska fredspriskomittén har devalverat Nobels Fredspris. Genom en rad konstiga beslut om pristagare, nu senast att ge Fredspriset till EU, kan man undra vad fredspriskomittén har för världsuppfattning. Mot bakgrund av att EU nu fått priset, kan man undra över varför inte Norge själva är medlem i EU. Snacka om inkonsekvens!

Mab skrev

Ett par korrigeringar till texten ovan:

1) Piratpartiet är inte ett eu-kritiskt parti. Att vilja reformera EU-fördrag är inte att vara eu-kritisk, det är att vara proggressiv.

2) Barosso träffar inte alls banklobbyn varje dag. Det skulle han inte ha tid med.

3) Barrosso kan avsättas av det folkvalda EU-parlamentet. Det är alltså lika lätt att avsätta kommissionens ordförande som det är att avsätta en svensk statsminister.

4) skattekommissionären Algirdas Šemeta har godkänts av Europaparlamentet när parlamentet efter utfrågningar godkände den kommission som Barrosso föreslog för parlamentet. Hans tillsättande har alltså godkänts på exakt samma sätt som en svensk finansminister godkänns.

5) Skatteregistret är visst tänkt att styra upp skattesmitare. Det finns nämligen enorma brister på den fronten i stora delar av syd- och östeuropa. Även om det kan vara svårt att som överkontrollerad svensk sätta sig in i den tanken.

6) Det finns inget behov för EU att skapa ett skatteregister för att beskatta EUs befolkning. Det är ett foliehattsargument. EU kan beskatta befolkningens inkomstskatt på exakt samma indirekt sätt som EU redan beskattar momsen.

7) Skillnaden mellan att vara EU-kritisk och systemkritisk är inte semantisk. Det är en innehållsmässig skillnad. Piratpartiet är systemkritiska på både Svensk nivå och EU-nivå. Piratpartiet är varken Sverige-kritiska eller EU-kritiska.

David skrev

Mab: Men är det lite ovidkommande att göra skillnad på systemkritisk och kritisk? EU-kritisk är det vedertagna begreppet, folk förstår vad man säger då.

sodertalje skrev

Mab, det är bra att du kommenterar. Jag skulle gärna se att du författar en egen text som fördjupar dina tankar kring de här frågorna.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>