Kvinnliga förebilder, Kajsa och Linnea

Kajsa och Linnéa

Fredag natt den 8:e mars, kring 22:00 träffar jag två aktivister i Södertälje. Det skulle egentligen varit betydligt fler på plats, men det är sällan ovanligt att aktivister väljer att stanna hemma när det är -10C utomhus, nattsvart och Fredagkväll. Det är synd, men humöret hos tjejerna är på topp och det märks att det här är inga personer som misströstar.

Kajsa och Linnéa preppar

Kajsa och Linnéa preppar

Kajsa

Kajsa med PP-pin

 

Kajsa och Linnéa

Kajsa och Linnéa framför stadshuset

Kajsa drar på sig västen

Kajsa drar på sig västen

Min tanke är glasklar när jag kommer fram till dem: Att framför mig står två förebilder . De kanske inte tänker så, men så är det.

Min roll i kväll, är att berätta detta. Det är Internationella kvinnodagen och två tjejer trotsar kylan i -10C för att nattvandra. Det är Kajsa Larsson från Ung Pirat och Linnéa Lööf från Ung Vänster som visar vägen.

Vi pratar lite medan tjejerna förbereder sig med västar i en lokal en bit från centrum. Vi snackar lite om TPB, om frånvaron av andra politiska förbund i staden och hur våra olika politiska sammanhang ser ut. Vi pratar om möjligheter att påverka och byter erfarenheter. Det märks att det här är två tjejer som har olika bakgrund men som båda visar en genuin vilja att vara närvarande och göra skillnad. Det finns inte tillstymmelsen av tävling eller konkurrens just nu, bara framåtanda och positiva känslor. Tjejerna är där för att göra aktivism.

På vår väg genom Södertälje stannar vi lite och tar någora kort som jag vill ha för den här bloggposten, sen bestämmer jag mig för att lämna dem. Det här är Kajsa och Linnéas nattvandring. Jag beundrar dem och vill berätta hur viktigt det är med aktivister som visar vägen genom exempel, men jag inser också att jag aldrig kan vara en ambassadör för kvinnor med samma trovärdighet som de kan. Det jag kan göra, är att ställa mig bakom dem, berätta och bekräfta deras insats.

Det här är verkligen deras mark att bryta i natt. Jag tror att tjejer, precis som killar, vill bygga, vara en del av något meningsfullt och skapa framtid. Jag tror också att tjejer gör det på andra sätt än män och i någon mån med andra förutsättningar. Det är något jag måste försöka lära mig navigera i tror jag.

Men en sak är säker; Kajsa och Linnéa är kvinnliga förebilder, framtidens ledare och byggare av vårt samhälle. Jag är stolt över att fått se det på nära håll.

Kommentarer

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>