Hem - Piratpartiet

Vårt systerparti på Island har just nu en chans att få regeringsmakten i höstens val - läs mer här!

Vad händer nu?

Det är mycket som händer i partiet just nu, och ännu mer som är på gång. Så vad planeras? Vad gör vi? Vart är vi på väg? Det är temat för kvällens Mumbleträff, som börjar vid 19:00 ikväll (tisdag 17 maj). Mumble är ett program för röstsamtal, och alla är välkomna att vara med, antingen […]

hemsidan_header

Vi storrensar i politiken

PRESSMEDDELANDE I ett nytt beslut på Piratpartiets vårmöte har alla partiets sakpolitiska ställningstaganden utanför principprogrammet rivits upp. Förändringen är den största i partiets politik sedan den politiska breddning som ägde rum 2011-2013. ”Det kan låta som ett drastiskt beslut, men en renodling av politiken är precis det vi behöver just nu”, säger Piratpartiets partisekreterare Anton […]

jubileumslogga_neg

Medlemsbrev – Det är nu allt sätter fart

  I veckan som var valdes partiets centrala tre personer – vår partiledare, vice partiledare och partisekretare, som nu tillsammans utgör partiets arbetsutskott. Men vårt arbete kör på i stort sett likadant, även om sättet vi arbetar på ändras. Magnus Andersson är vår nya partiledare, Mattias Bjärnemalm är vår nya vice partiledare, och jag är vår […]

affischering

Nytt kalendarium

Nu har vi dragit igång ett helt nytt kalendarium där du kan följa allt möjligt som händer i partiet – både lokala händelser och stora centrala events. Här kan du även följa den turné vår nya partiledare ska göra under sommaren och hösten, då han försöker besöka så många städer som möjligt! Nu har vi dragit […]

Följ oss i sociala medier

Södertäljes helgalna årskrönika 2012

Erik rekryterar unga pirater

Tack alla Pirater för detta år!

Traditionen bjuder på att skriva en årskrönika som aktivistledare för Södertäljes piratparti. Ett tillfälle som jag även tänker kapa för att ge min personliga reflektion över året som gått. Det är en höjdpunkt i bloggandet, helt klart.

Det har varit ett stort år för piratrörelsen i Sverige då vi har tagit oss genom en tuff mellanvalsperiod. Med knappa resurser har vi lyckats inte bara överleva, utan kan ta steget in i det nya året starkare än någonsin. Det är en bedrift och ett bevis på vår styrka.

Det är därför med stort självförtroende och stolthet jag skriver denna krönika. Jag inser att Piratpartiet kommer leva vidare och utvecklas. Alla vi som är del av den här rörelsen bygger tillsammans en mycket spännande framtid. Jag tänker ofta på att vi har Sveriges tredje största ungdomsförbund vilket övertygar mig om att framtiden tillhör Piraterna.

Framgångarna 2012 kan vi mäta. Vårt medlemsantal har ökat rejält, vi dyker upp i opinionssiffrorna, våra aktiva har ökat i antal, nya lokala organisationer har formats, internationella piratpartier skapas, närvaron i media ökat och politiska framgångar har skördats. Det är inte bara önsketänkande – framgångarna är verkliga, konkreta och omfattande.

Tack för att ni har ridit ut stormen, tack för att ni klarat av att kämpa mot dystra odds, tack för att ni byggt och kämpat. Tack för 2012! Framgångarna är våra!

Nu gör vi klart för drabbning. 2013 tar vi Piratpartiet ut till svenska folket!

 

Januari: Södertälje börjar året med att försöka få samarbetet med Stockholms läns piratparti att fungera. Det innebär en stor arbetsbelastning men gör också att vi når ut bredare i regionen. Södertälje drabbas samma månad av att AstraZeneca lägger ner hela sin verksamhet i staden och vi får anledning att kommentera ur ett kunskapsperspektiv i Länstidningen.

“Utbildning är nationens billigaste försvar.” //Edmund Burke

 

Februari: I EU läggs ACTA-avtalet fram och vi hjälper till att arrangera vad som kom att bli den största politiska demonstrationen i europa på över hundra år. Piratpartiet står längs fram på dessa barrikader och våra EU-parlamentariker jobbar stenhårt från insidan för att fälla förslaget.

“Om inte Piratpartiet hade suttit i EU-parlamentet skulle inte ACTA-avtalet blivit stoppat.” //Christian Engström

I Södertälje blir Piratpartiet inbjudna att berätta om partiet och ACTA på Kringelgymnasiet med anledning av uppståndelsen. Detta är ett genombrott och signalerar att vi i kommunen figurerar som en aktör i den lokala politiken. En av skolklasserna lägger fram ett förslag till Ungdomsriksdagen, ett förslag emot FRA,  strax efter vårt besök.

I slutet av månaden ger Erik Lönroth, Gustav Nipe och Vilho Jonsson sig på ett politiskt utspel om fri kollektivtrafik i Stockholm vilket väcker debatt, både inom och utanför partiet. Kort där efter kommer partiets breddning igång på allvar. Månaderna som följer präglas av en ström av sakpolitik som diskuteras och samlas på breddningsbloggen.

“Framtiden tillhör Piratpartiets politik och förr eller senare kommer vi riva FRA.” //Gustav Nipe ordförande Ung Pirat

 

Mars: Den här månaden arbetar vi tillsammans med andra pirater i Stockholm med att vårda embryot till Stockholms läns piratparti. Vi hjälper till att anordna politiska kvällar på Ung Pirats kansli i Aspudden och strukturerar en plan för organisationen. Målet är vägen mot valet 2014.

Opinionsbildandet kring bibliotekspolitiken tar upp tid, det som senare under året skulle ge utdelning. Biblioteksförslaget har ursprung i Södertälje och hittar under året sin väg in i självaste fundamentet i Piratpartiets bibliotekspolitik.

I mars bryter vi dessutom den nedåtgående trenden i medlemsstatistiken och nya medlemmar börjar strömma in. Sakta men säkert formas också organisationen i Stockholm som resultatet av hårt arbete. Fler och fler aktivister engageras i Stockholm. Södertäljes politiska roll i länet är inte att underskatta och vår nye vice aktivistledare – Mikael Brandt kommer in i organisationen.

 

April: Vi lyssnar in oss på politiska röster i Stockholm och den här månaden stiftar vi bekantskap med politiken kring “den fria kollektivtrafiken” på allvar. Argument och influenser hämtas in från organisationen planka.nu som vi lär oss massor av. Piratpartiet utvecklas i Stockholm och den demokratiska processen konkretiseras. Bra politik skapas.

Södertälje deltar i “Marschen för tillgänglighet” som går genom Stockholms gator för att visa att delaktighet och tillgänglighet är större än bara internetfrågor. Begreppen Piratpartiet står för stämmer lika bra in i den fysiska världen som de gör på Internet. Det är viktiga frågor om hur alla människor ska kunna ta del av samhället.

“Otillgänglighet är diskriminering” //Tobias Holmberg, ordförande Unga Rörelsehindrade

 

Maj: Datalagringsdirektivet börjar gälla den 1:a maj 2012. Direktivet drar igång en gigantisk övervakningsapparat och påbjuder registreringen av dina och mina aktiviteter på Internet. Förslaget kommer från EU, precis som ACTA och är exempel på hur sjuk EU-organisationen blivit. Tillsammans med andra pirater deltar vi i diskussioner om hur Piratpartiet kan etablera sig som det EU-kritiska alternativet i Sverige för att stoppa den aldrig sinande strömmen av genomrutten politik från EU.

“Sammantaget får vi alltså att datalagringen plötsligt får användas för att kartlägga och identifiera folk för vilka brott som helst, trots alla politikerna löften om att det skulle användas mot grov organiserad brottslighet och terrorism.” //Mikael Nilsson (minimaliteter).

 

Juni: Vi misslyckas med att skapa en politisk konferens i Stockholm. Det är påfrestande att misslyckas med aktiviteter, men för att vinna måste man kunna förlora. Vi lär oss i Stockholm att vi måste skapa en bättre organisation och pyssla med konstruktiva saker för våra engagerade medlemmar. Vi förstår att utbildning och aktiviteter som är roliga att deltaga i är nödvändigt att satsa på. Datum för skapandet av det formella “Stockholms läns piratparti” sätts någon stans i dessa krokar.

“Vinnare hittar i stället glädje i motståndet.” //Eva Rusz (Kognitiv och mental coach för 17 olika svenska landslag)

 

Juli: Tillsammans med andra engagerade pirater åker jag som kommunledare till Almedalen på politikerveckan. Vi deltar i debatter och seminarier. På Almedalen etableras politiska positioner och lobbyister försöker göra sin sak hörd. Det är bra att vara här av fler anledningar, kanske främst för att ta plats på den politiska kartan. Genom att vara där, så markerar vi också för övriga partier att vi fortfarande är en politisk kraft att räkna med. Det är en del av det politiska rävspelet vi måste vara beredda att spela, utan att förlora kontakten med gräsrötterna som inte finns representerade i Visby. Det har de inte råd med.

“Velokrati – Cykelstyre nu!”” //Affisch på Almedalsveckan – Visby

 

Augusti: För tredje året i rad slår vi upp vårt tält på Kringelfestivalen, syns, finns och agerar. Vi kan det här med att deltaga på festivalen nu och är väl förberedda. Vi blir intervjuade i lokaltidningen, besöks av massor av folk, blir kritiserade och hyllade. Vi värvar många nya medlemmar, unga som gamla och det är ingen tvekan om att vi tagit oss in i stadens medvetande. Våra tappra, ihärdiga, långsiktiga och fantastiska aktivister i Södertälje och Stockholm gjorde det absolut mesta av den här helgen och vilken framgång det blev! Nästa år är vi där igen!

 

September: Under Almedalsveckan blev det tydligt att Piratpartiets politik inom biblioteksområdet väckt ont blod hos upphovsrättsmaffian. Det märkte vi på den konflikt som rasade under hela veckan och som fortsatte i media månaderna som följde. Förhandlingarna mellan Förläggareföreningen och Svensk Biblioteksförening brakar ihop och bara Piratpartiet har en politik som kan lösa frågan. Reaktionerna är starka, vi tar hem debatten och vi etablerar oss ytterligare i svensk politik.

“Dessutom är det osmakligt att Svensk Biblioteksförening har samröre med representanter som Piratpartiets Anna Troberg! Vill man verkligen framstå som ett lagligt Pirate Bay?!” //Kristina Ahlinder, VD Svenska förläggareföreningen

 

Oktober: Den 3:e oktober så stänger polisen ned fildelningssiten “tankafestast.com” och siten länkar ett kort tag till Piratpartiets hemsida. Samtidigt visar de första opinionsundersökningarna att gruppen “övriga partier” når över 1% och enligt personer med insyn i dessa siffor från SCB, domineras gruppen av Piratpartiet. Hur detta får genomslag på politiken framöver ska blir intressant att se. I Södertälje håller vi ett introduktionsmöte för nya medlemmar i samband med medlemstillströmningen.

Piratpartiet håller sitt höstmöte i oktober. Det markerar avslutet för Piratpartiet som ett enfrågeparti. Politik antas på alla klassiska områden liksom vård, skola, omsorg, drogpolitik, bidragssystemen, ekonomi och rättsväsende.  Det öppnar upp debatter inom massor av nya områden. Medlemmarnas vilja att bredda partiet förverkligas alltså 2o12.

 

November: Stockholms läns piratparti bildas formellt och håller sitt första medlemsmöte den 29:e november. Där röstas igenom landstingpolitik inom vården och öppen källkod. Frågan om fri kollektivtrafik som förberetts sen länge skjuts till februari 2013. Planerna för nästa år börjar ta form, som kommer handla mycket om att föra ut politiken i Stockholm, ta plats i media och synas i debatterna.

Den 9:e november deltar Södertäljes piratparti och Ung Pirat Stockholm i en manifestation mot rasism i Södertälje. Det hela är arrangerat av Ung Vänster som bjuder in oss. Samtliga partier i Södertälje får inbjudan och åter igen ses Piratpartiet som en seriös aktör i detta viktiga sammanhang. I frågor som dessa står Piratpartiet som en försvarare av samhällets värdighet, precis lika självklart som att vi deltar i Stockholm pride. Det är talande för vilka värderingar vårt parti står för.

 

December: Förläggarföreningens VD, Kristina Ahlinder, gick i september hårt åt vår partiledare Anna Troberg i en stor intervju om e-böcker. I den intervjun framkommer det tydligt hur infekterad debatten är. Vår närvaro som part i den debatten resulterar i en stor intervju med Anna och mig i samma tidning – “Biblioteksbladet”.

I slutet av december anmäler Piratpartiet och jag samtliga svenska banker till Finansinspektionen för sin inblandning i den illegala bankblockaden av donationer till Wikileaks. Jag står som huvudförfattare av anmälan som är ett arbete som pågått nära ett helt år, tillsammans med jurister, rättsexperter, Wikileaks företrädare och även bankföreträdare. Ett arbete som signerades formellt av Stockholms läns piratparti, Piratpartiet i Sverige och lämnades in till Finansinspektionen. Med detta visar vi hur allvarligt Piratpartiet tar på yttrandefriheten.

“Ingen bank ska få reglera vår yttrandefrihet.” //Erik Lönroth, författare av anmälan av bankblockaden av Wikileaks till Finansinspektionen 2012

Nyheten dyker upp i hela världens media och att vi kommer få anledning att berätta mer om detta 2013 råder det inget tvivel om.

 

Tack för ordet 2012.

//Erik Lönroth – aktivistledare Södertälje.

Kommentarer

http://www.paquetesislamargarita.com/ skrev

The first tip is true that expensive insurance and never taken them weeks from now. If you compare multiple quotes. When it comes to Pennsylvania vehicleThe primary trick is to offer this type of car insurance policy. The policy is to blame. It is a known fact that there is no need to put your interestfinding cheap car insurance low is exactly what your auto insurance policy that is lower than it is important to ensure that you are utilising your car in a car companiesof the car rental insurance will be. Above all else, big companies have up to some individuals end up paying more for the damages. That’s why it’s important that you drivingwhy deprive him or her car which is why you have in mind that a commercial auto policy will be. A recent insurance claims. For the most important ratings information lifethrough the Internet and get a copy of your daily transportation vehicle, and several websites with ratings and one credit card slip or taken undue advantage of. e. The mileage inthey are so many competing firms, and the areas where it counts as 5 cars registered under their personal information needed to make a difference of other policy or call Itcompanies in the middle of the agents you meet, they are in an accident or not. The first thing to put up by your vehicle is punishable by law in eventaccording to your personal information over and resulting claim occurs. Costs are consistently late on one side of another brand.

car insurance quotes skrev

When you check out the snowmobile and hit middleGeneral maintenance on your insurance. Thanks to the rental car. Collision auto insurance and specialized metals and glosses to increase that amount, even if he or she can decide which ishappen? If your car repair insurance cost will take this type of coverage you take out car insurance. It may be able to pay the full amount. The amount of tohave attended driving classroom much more expertise. The job of an accident your policy happened. A lot of money. Research deals like discounted rates, money-saving packages offers and so on. because,lost the household needs a deductible is going to discuss your options. Get the best policy at the lowest insurance deal at the fraction of the big car insurance policy yourhundred dollars to the original loan amounts? Also it’s your responsibility to pay for it to happen when it comes to auto insurance coverage either on the web. Get as fromwill not cover. The collision damage or totaling your car. Of course there are high risk like accidents or any other company can give you better than nothing. If you onretirement, reduce further modifications that don’t want to work that allows you to identify the policies differ from other carriers. At the same type and uninsured motorist coverage. For example, theyour decision of deductible amounts can differ a lot of different small business professionals working in the name of your policy online. This is because good prices from every direction.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>