Södertäljes feta årskrönika 2011!

Hej alla Pirater!

Jag vill tacka och avsluta året här i Södertälje med att önska alla Piratpartister en God Jul och gott Nytt år!

Här bjuder jag på Södertäljes årskrönika! Läs och njut!

December 2010:

Som enda lokalt politiskt parti i Sverige tar vi ställning för Wikileaks. Vi undviker att specifikt stödja någon person, utan uttrycker vår oro över att myndigheterna ska begå övertramp mot individerna.

* Här kan ni läsa vad vi skrev.

* Artikeln i LT vinklade det hela lite annorlunda.

 

 

Januari/Mars 2011:

Vi planerar första delen av 2011 och försöker hitta en bra form att jobba med aktivismen och politiken. Vi känner att rätt väg är att “samlas i aktivitet”, hellre än att piratfika. När vi har något att göra så samlas vi och kör hårt kring det.

Jag som kommunledare blir en samlande funktion och nätverkar/bygger samarbeten med kringliggande kommuner. T.ex. Stockholm. Det ger ett naturligt utbyte av erfarenhet och folk kan delta i aktivitet mellan kommuner.

Det har fungerat bra, även om vi behöver bli en starkare organisation.

 

April 2011:

Vi trycker upp en affisch som vi tänker oss kunna använda i mer “generella” sammanhang. Det kostar pengar att trycka en affisch, så det är viktigt att trycka en volym samt där budskapet kan i efterhand anpassas. Vi lägger in en vit ruta nederst för att kunna skriva in ett aktuellt budskap.

Layouten stod lokal aktivism för och nu kan vi använda affischen om och om igen!

Vi trycker upp 1000 exemplar och ger gärna bort den till andra PP-aktivister i landet för självkostnadspris. (Kontakta Stockholms Piratparti för info.)

 

 

Maj 2011:

I maj kontaktar vi alla Södertäljes gymnasieskolor för att få komma och berätta om Piratpartiets skolpolitik i Södertälje. Inte ett enda gymnasium vill ta emot oss.

Såhär låter det:

“Vi bjuder inte in något politiskt parti i skolan.”

“Vi har som policy att bara bjuda in riksdagspartierna.”

I ett fall så fick vi veta att samhällskunskapsläraren kunde bjuda in oss på eget initiativ. Men resultatet blev att vi lägger ner den aktiviteten.

Man måste misslyckas för att kunna lyckas, något jag skriver om här. Jag är inte den som ger upp vid första motgång. Tvärt om så blir nu målet att brotta oss in i skolan på alla sätt som står till buds.

Innan 2014 ska vi ha besökt alla gymnasieskolor i hela Södertälje och berättat om Piratpartiet. Du borde försöka genomföra något lika dant med dina kompisar!

Vi är framtidens och ungdomarnas parti – att vinna skolornas och lärarnas röst är ett måste. Här får vi inte ge upp och det har vi i Södertälje inga planer på heller. [Läs vad vi sa till lärarna i december. Lärarna som vi för övrigt står upp för stenhårt!]

Ska vi kalla oss ett kunskapsparti, så ska vi älska skolan och just nu är det lärarna som ska stå i centrum om du frågar mig.

Juni 2011:

Ingen trodde väl att vi bara försökte rida på nyhetens behag när Wikileaks och Julian Assange fick problem i december? Vi hade alltid “whistleblower” Bradley Manning i vår åtanke. Huvudpersonen som riskerat sitt liv för vår rätt till kunskap och information.

Vi genomför därför en stor intervju med “Jeff Paterson” [Läs den här] som då driver nätverket till stöd för B. Manning. Vi trappar upp vårt språk i protesterna vilket når media direkt [Läs här]. Vi donerar en summa pengar och utnämner Bradley Manning till hederspirat [Läs motiveringen här]

 

I slutet av intervjun säger Jeff Paterson när vi utnämner Bradley Manning till hederspirat följande:

“That sounds like a great honor, maybe someday I could also apply to be a Pirate”

Vilken tur att han kan det! [Bli gratis medlem i Piratpartiet här]

Juli 2011:

Brasilien blir ett föregångsland i att införa fri mjukvara i den offentliga sektorn. Något som jag tycker är otroligt viktigt för framtiden. Brasilien är världens 8:e största IT-nation, vilket gör det extra roligt att se som föregångsland. Vi uppmärksammar detta genom en serie artiklar som ingen av dem når media.

Men det här är ett område som vi kommer återkomma till senare 2012-2013. Var så säkra…

Fri och öppen mjukvara är ju en självklarhet inom det offentliga om du frågar mig!

 

Augusti 2011:

Vi får användning för vår snygga affisch! På den skriver vi “Rädda biblioteken” vilket syftar till att vi precis fått kontakt med Statsbiblioteket i Södertälje och får höra om deras nedskärningar. Vi planerar i det här läget att hålla en serie föreläsningar i deras regi. Lokal förankring så det stänker!

Vi bokbombar, delar ut information och tar upp nya medlemsansökningar. De som kommer förbi är nyfikna, vi får exponering och sympatier. Vår placering av tältet är inte optimalt, det beror på att vi är sent ute med vår anmälan. Det kan vi ändra på framöver.

Vi lär oss av det här att deltagande i folkfester är kul, kräver lite jobb, spelar stor roll och har man lokal förankring så ger det också mycket resultat. Vi lär oss att ha något att berätta om vad man gör konkret och lokalt. Det är extra viktigt. Vårt lokala budskap var “Rädda Biblioteket“, något som vi alltså formulerade dagen innan (!). Det räckte för att ha något att komma med. Folk lyssnar när man berättar.

Vårt planerade regionala program är ju inte klart, men nästa gång vi ses kommer övriga partier framstå som från tagna från medeltiden! Vi bygger!

September 2011:

Vi genomför tre fenomenala seminariekvällar, inbjudna av Luna Kulturhus och biblioteket. Rick Falkvinge är med och debatterar mot upphovsrättsmaffian [Läs om varför jag kallar dem så]. Vi lär oss mer om bibliotekens situation, vilket blir fröet till det som senare ska bli “Biblioteksförslaget”.

Att genomföra aktiviteter tillsammans med andra organisationer som vi (och du) ser som naturligt allierade med Piratpartiet är kraftfullt och relevant. Vill vi representera människor i framtiden måste vi lyssna på dem, fundera och bygga vidare på vad vi lär oss. Hade det inte varit för att vi lärde oss om E-böcker i vår kontakt med biblioteken, då hade vi inget biblioteksförslag idag. Många organisationer saknar en röst (99%?). I många fall kan vi vara den rösten. Men då måste vi söka upp dem och höra på deras berättelse och vilja plocka upp deras budskap i vår politik. Vilka fler organisationer är bortglömda idag som du tror Piratpartiet kan representera? Sök upp dem och hör deras röst.

Oktober 2011:

Även om vi inte själva drivit EU-frågan i Södertälje så kan vi ändå glädjas med vår kanske största bedrift inom EU! Vi får hela den s.k. “Gröna gruppen” att anta Piratpartiets program inom upphovsrätten. (Kolla bilden här till vänster för mer info)

Vi kan härmed säga att “En röst på Piratpartiet har räknats mer än någon annan röst.”

Frågar du mig vad Piratparitet gjort i EU. Då berättar jag att vi gjort mer än något annat parti lyckats med. Våra två parlamentariker, Christian Engström och Amelia Andersdotter fick 10% av EU-parlamentet att svälja Piratpartiets politik med hull och hår! Vi har spelat extremt stor roll med det lilla vi har, fatta vad vi kan göra med fler!

Rösta på oss så blir det mer av den varan!

December 2011:

Nu har samarbetet med Stockholm börjat ta fart. Vi samlas i Stockholm och spinner planer på kommunal/regional politik för Piratpartiet. Vi har format en grupp som växer och är just nu 6 personer stark som tänker sig jobba med detta 100%. Tanken är att vi ska ta fram en valplattform som bygger tillsammans med alla som är intresserade av att delta. Vi är i absoluta början av arbetet och det här är något vi bygger tillsammans. Hela Sverige får delta om det går. Vi tänker sno alla bra idéer, vart vi än hittar dem. Jönköpings Unga Pirater har ett bra förslag om psykiatri inom skolvården som ett exempel! Det kopierar vi rakt av troligen!

På bilden (till vänster) ser du den oklara bilden över hur vi tänkt oss programmet kan se ut. Så du fattar att inget är klart, men vi har en start… Du är med om du vill! Vilken politik kan vi kopiera från dig?

Ja, och såklart “Biblioteksförslaget” (Läs den första Debattartikeln i LT, samt vår första bloggpost om det här.) har nu hittat in djupt i hela Sveriges biblioteksrörelse. Bibliotekarier och lärare söker upp oss på facebook, twitter och jag bjuds in till möten med folkrörelser som vill veta mer. I tidningarna famlar media med att förstå, men har än så länge inte fullt ut begripit vad som är på gång.

Vad som är på gång kan jag berätta, det är Piratpartiets politik som byggs underifrån. På vårmötet kommer vi dock lägga fram förslaget inför Piratpartiets medlemmar. Förslaget som i sig inte är stort. Det är bara jävligt bra.

Tack för 2011. Nu växlar vi upp, bygger lokala organisationer, bygger allianser och snart har vi erövrat världen! Inte nödvändigtvis i den ordningen.

/Erik Lönroth

Kommentarer

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>